Hoe ben je verzekerd tegen stormschade?

Ook in Nederland krijgen we regelmatig te maken met storm. Schade aan je huis of auto door rondvliegende takken, dakpannen of omgevallen bomen kan helaas flink oplopen. Maar wat dekt je verzekering nu eigenlijk? En ben je goed voorbereid op de volgende storm? Wij helpen je op weg.

Is schade aan mijn woning verzekerd?
Als je een koopwoning hebt, valt stormschade vaak onder je inboedel- en opstalverzekering. Ook huurders zijn meestal goed verzekerd met een inboedelverzekering, maar let op: eigenaarsbelang, zoals een schutting, is vaak niet standaard meeverzekerd. Dit moet je zelf aangeven. Bij stormschade geldt vaak een hoger eigen risico, dus controleer je polis of neem contact op met je adviseur om te checken hoe dit voor jou geregeld is. Schade door achterstallig onderhoud wordt niet vergoed, dus houd je woning goed in de gaten.

Stormschade aan je auto, wat nu?
Een flinke storm kan ook je auto beschadigen, bijvoorbeeld door omgewaaide bomen of afgebroken takken. Heb je een beperkt casco- of allriskverzekering? Dan ben je hiervoor verzekerd. Heb je alleen een WA-verzekering, dan wordt schade door storm helaas niet gedekt. Wist je dat twee derde van de auto’s in Nederland een beperkt casco of allriskverzekering heeft?

Wat te doen bij schade?

1. Voorkom verdere schade: Kijk of je de schade kunt beperken zonder jezelf in gevaar te brengen. Wacht met reparaties totdat de storm is gaan liggen.
2. Leg de schade vast: Maak foto’s van de situatie en noteer de datum en het tijdstip. Dit maakt het makkelijker om de schade bij je verzekeraar te melden.
3. Schade melden: Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar of adviseur. Veel verzekeraars bieden de mogelijkheid om online een schadeformulier in te vullen. Kom je er niet uit? Vraag dan om hulp bij je adviseur.

Hoe zorg je dat je goed verzekerd bent?
Controleer regelmatig je polisvoorwaarden. Is er sprake van een eigen risico en zijn er voorwaarden die belangrijk zijn? Als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt geplaatst, een nieuwe uitbouw of schuur hebt gebouwd, moet je dit doorgeven aan je verzekeraar. Heb je zonnepanelen? Let dan op: niet elke verzekeraar dekt het verlies in stroomopbrengst bij schade.

Voorkom stormschade door goed onderhoud
Je verzekeraar kan een claim afwijzen als de schade te voorzien was. Controleer daarom je woning en tuin voordat een storm losbarst. Zijn er losse dakpannen of hangende takken? Staat er een boom in je tuin die scheef is gezakt? Neem op tijd maatregelen om te voorkomen dat er bij de volgende storm grotere schade ontstaat.

Zorg dat je goed voorbereid bent op de storm en check je verzekeringen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!